Винетките на над 800 000 автомобила изтичат през януари и февруари


Винетките на над 800 000 автомобила изтичат през януари и февруари.

Винетките на над 800 000 автомобила изтичат през януари и февруари. Само в първия ден на новата година с невалидни електронни винетки са се оказали 10 000 шофьори, както съобщи в Новините на Нова Телевизия Ивелина Драгнева.

Според проф. Олег Асенов,член на Управителния съвет на АПИ, системата на АПИ работи коректно.

За да са от полза на потребителите, от февруари от АПИ ще въведат система, с която да предупреждават, че стикерът изтича скоро. „На базата на въведен електронен адрес ще получават подсещане поне месец преди изтичането”, увери Олег Асенов.

За онлайн покупка на винетката може да се плати с карта само като се въведат два пин кода – така наречените динамична и статична парола. Ако водачът има неясноти за това, следва преди покупката да се информира от банката-издател на картата.

40% от годишните винетки, т.е. на над 800 000 автомобила, изтичат през януари и февруари.

Най-сериозен наплив от желаещи да купят винетка се очаква в края на януари и началото на февруари.„Направили сме статистически анализи от минали години, подготвили сме изцяло платформите да устоят на натоварването на потребителите” увери Олег Асенов. Това е така, тъй като 40% от годишните винетки на над 800 000 автомобила изтичат през януари и февруари.

Направен е анализ и за броя на нарушителите без платена пътна такса за 2020 г. – 100 000 потребители. Сред тях и такъв, който е карал 25 дни без винетка.