Защо застраховките на електромобили са по-скъпи


Защо застраховките на електромобили са по-скъпи: Каско застраховката на електромобил сега е около 25% по-скъпа от полица за идентична кола с традиционен двигател с вътрешно горене.

 

Защо застраховките на електромобили са по-скъпи според Forbes Advisor Electric Car Insurance: Why It Costs More – Forbes Advisor
Преди всичко, електрическите автомобили са значително по-скъпи като цена от сравнимите традиционни автомобили с двигатели с вътрешно горене. По-скъпите превозни средства са по-скъпи за застраховане Electric Car Insurance Is More Expensive Than Gas Vehicles: Here’s Why (businessinsider.com)
На второ място, високите разходи за ремонт също играят важна роля при определянето на застрахователните премии за електромобили. Електрическите автомобили имат много прилики с колите, задвижвани с гориво. Имат обаче и някои съществени разлики. Въпреки че има по-малко компоненти, изложени на риск от повреда, частите, които изискват ремонт или подмяна, са много по-скъпи.

Електромобилите може да имат по-малко механични части от автомобил с двигател с вътрешно горене. Но те са пълни със скъпи електронни компоненти и сензори. Електромобилите имат батерии с висока стойност и скъпа електроника. Тези части могат да бъдат скъпи. Ако батерията е повредена са необходими стриктни протоколи за безопасност, които добавят повече към сметката за ремонт.

На трето място, има недостиг на квалифицирани сервизи и техници. Специализираното обучение, необходимо за ремонт на електрически превозни средства, означава по-малко налични опции и по-високи цени за клиентите при ремонт. Ремонтът на батерията може да струва от 5 000 до 15 000 долара и изисква скъп специализиран труд.

 

Защо застраховките на електромобили са по-скъпи? Защото всички тези фактори повишават цените на полиците Каско и разходите за застраховка.

 

Какво могат да очакват потребителите от разходите за застраховка на електромобили?

В близко бъдеще най-вероятно ще им се налага да плащат по-високи премии за каско на електромобилите в сравнение с разходите за покритие за стандартни превозни средства. Всичко това обаче не важи за задължителната застраховка Гражданска отговорност за вреди, нанесени на трети лица https://zastra.bg/  

Електрическите превозни средства стават обаче все по-често срещани и представляват по-голям процент от превозните средства по пътищата. Поради това, разходите за ремонт със сигурност ще намалеят. И разходите за застраховка ще ги последват The Future of Car Insurance: The Rise of EVs (2023) (marketwatch.com)

 

Бързият растеж на електрическите превозни средства вече стимулира промяната сред застрахователите.

 

Със сигурност предстоят още корекции. Те ще трябва да преработят своите модели за оценки на риска, за да вземат предвид уникалните характеристики на електромобилите. Параметри като обхват на батерията, инфраструктура за зареждане и наличието на квалифицирани сервизи ще играят роля при определянето на премиите.

Застрахователите ще трябва своевременно да направят промени в начина, по който правят бизнес. Това се изисква, тъй като популярността на електромобилите нараства. Това е особено вярно, когато става въпрос за искове и обезщетения. Може да се наложи застрахователите да предоставят специализирано обучение на персонала си. Преди всичко за да могат да се справят с исковете, свързани с електромобилите. Също така има голям шанс да видим нови видове автомобилни застрахователни полици. Те ще се предлагат за посрещане на възникващите специфични нужди за електромобилите.

Тъй като пазарът на електромобили продължава да расте, застрахователните компании трябва да излязат с нови полици. Успоредно и ще разширят опциите за покритие специално за собствениците на електромобили. Застрахователите ще следят непрекъснато развиващите се тенденции в индустрията за електрически превозни средства.

 

Защо застраховките на електромобили са по-скъпи, но могат да бъдат компенсирани от други важни икономии?

 

Застраховката на електромобил като разход изглежда повече, отколкото при традиционен автомобил. Шофьорите обаче виждат значителни спестявания на гориво и разходи за поддръжка от преминаването към електричество. Те също идват и с по-ниски разходи за ремонт и гуми. Според Американската Автомобилна Асоциация https://www.aaa.com/International/ притежаването на електромобил струва 60 цента на миля, в сравнение със 75 цента на миля за среден SUV и 69 цента за среден седан.

Автомобилната застраховка за електрически превозни средства може да струва повече, но все пак е възможно да се спести. Възможностите са данъчни облекчения, бонуси и отстъпки, като същевременно се опазва околната среда Electric Car Insurance: Does it Still Cost More in 2023? (insurify.com)

 

Историята за това как електромобилите ще повлияят на автомобилната застрахователна индустрия все още предстои да бъде написана.

 

Застрахователите ще трябва да коригират опциите за покритие и да обучат експертите си да обработват безпроблемно искове за електромобили.  Средните премии вероятно ще се изравнят, тъй като пазарът ще се адаптира към нарастващия брой електромобили по пътищата.

Предвид всички предимства, които бонусите за електрически автомобил предоставят, е ясно, че те са един от най-ефективните начини да се насърчи широкото приемане на електрическите автомобили. Очаква се цените за гражданска отговорност за сегмента електромобили да са по-изгодни от тези за автомобили с ДВГ bit.ly/ProverkaGrajdanska 

Винетката за електрически автомобили напр. ще позволи да се избира между различни ценови опции в зависимост от използването на пътищата Електронни BИНЕTКИ 2023 ➤ Продажба на винетки и проверка на валидност ➤ eVinetka.bg Проектът е цените на винетките за електрически автомобили да са значително по-ниски, тъй като електрическите автомобили са по-екологични и не замърсяват околната среда.