Цената на винетките пада с 10% от 2023 г.


Цените на електронните винетки намаляват с 10%

Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10%, като намалението ще влезе в сила от януари 2023 г. Там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в полза на потребителите. Най-търсената винетка – годишната, която в момента струва 97 лв., от догодина би струвала 87,3 лв. Това означава, че ще бъде закръглена на 87 лв.

Данните от приходите показват, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните приходи се събират от винетни такси.

Данните от приходите показват, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните приходи се събират от винетни такси. България е поставена в абсолютно необяснима от икономическа и финансова гледна точка ситуация в сравнение с всички европейски системи. В Европейския съюз е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – около 30%. Отчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) показват, че събраните средства от тол такси през 2020 г. и 2021 г. са около 1/3 от общия приход от пътни такси. Т.е. те са над 3 пъти по-малко от прогнозираните при старта на тол системата от 450 млн. лв.

Основният принцип на ЕС е „ползвателят/замърсителят плаща“

Нарушен е основният принцип на ЕС „ползвателят/замърсителят плаща“. Това е така, тъй като въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните ППС. И друга несправедливост трябва да бъде прекратена. Тя е, че шофьорите на леки автомобили сега заплащат винетка основно за да се придвижват, докато тежкотоварните автомобили извършват търговска дейност и печелят от придвижването си.

Още на: https://www.dnes.bg/cars/2022/03/28/cenata-na-vinetkite-pada-s-10-ot-2023-g.524920