Дискутират се в обсега на тол системата кои пътища да се включат

покупка на винетка, пътна такса

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се осъществи поредното трето заседание на Обществения консултативен съвет, относно въвеждането на електронната система за таксуване.

Членовете на заседанието ще разгледат какъв да бъде обсега на пътищата, за които ще се събират тол такси от превозните средства, тежащи над 3,5 тона. Освен обхвата ще се обсъждат и измененията в нормативната уредба, нужни за прецизното изпълнение на тол системата.

Както вече е ясно от средата на август се тества системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние. През този месец се очаква тол системата да заработи официално и да се въведе в търговско използване.

Междувременно друга новина ни заинтригува,  а именно, че ще се измени тол системата в Гърция през следващите месеци. Новостите са свързани с отмяната на спирките и заплащането, което вече  ще се осъществява на последната станция.

За да стане малко по-ясно ще ви дадем пример – шофирате от Атина до Солун, следователно трябва да заплатите еднократно пътната такса на станцията в Малгара. По този начин се очаква закъсненията и задръстванията по пътищата значително да намалят.

Заплащането на тол таксата ще бъде както в брой на място, така и чрез предплащане посредством „direct debit viacard“. Това представляват изцяло автоматизирани пунктове за плащане на пътната такса.

Системата за заплащане на пътната такса на една станция в Италия се извършва вече от петнадесет години.