Електронна винетка дали ще може да се купува и от АТМ – в-к „БАНКЕРЪ“ провери възможностите.

Електронната винетка да се купува и през банкомат – както се разпореди Бойко Борисов.

Не е невъзможно да се изпълни волята на премиера, но се изисква сериозна доработка на банкоматите и допълнителна настройка. В-к "БАНКЕРЪ" реши да провери възможностите винетка да може да се купува от АТМ.

"Принципно не е невъзможно. Въпросът е дали имаме екипирани банкомати да правят такива неща. Имаме услуга, при която с карта се плаща за използване на метрото и банкоматът вади билетче, но това е съвсем друго нещо. Става дума за специален "киоск", който трябва да се направи, а нашите банкомати тази функционалност я нямат."

Това коментира Иван Станчин, CRISC, старши мениджър "Информационна сигурност" в "Уникредит Булбанк".

В България има банкомати, които прибират пари - работят като депозитари, но останалите са кредитори. Има опции да се плащат и комунални услуги, но в случая с винетките нещата са доста по-различни. Подобно устройство трябва се сертифицира от БНБ, което още повече затлачва във времето реализацията на идеята.

С една дума - технически не е невъзможно, но въпросът е колко време ще отнеме и дали похарчените ресурси си заслужават, при положение, че покупката онлайн е толкова по-проста и удобна.