Електронните винетки в Дубай и Абу Даби


От 15 октомври 2019 в Абу Даби ще бъде въведена система за пътни такси по всичките четири магистрали, които влизат в града, съобщиха транспортните власти, цитирани от Khaleej Times. Интегрираният транспортен център на Министерството на транспорта на Абу Даби (DoT) ще събира всички такси от системата за пътни такси чрез електронни винетки. Прилагането на новата система за електронно събиране на пътни такси, подобна на тази в Дубай, има за задача всички автомобилисти, влизащи и излизащи от остров Абу Даби, да бъдат таксувани.
Мотористите, пътуващи през четирите основни моста, водещи към остров Абу Даби – мост Шейх Заед, мост Ал Мактаа, мост Мусафа и мост Шейх Халифа, ще бъдат таксувани 4 дирхама Dh в пиковите часове (7:00 до 9:00 и 17:00 до 19:00) между събота и четвъртък. Таксата за пътна такса за извънработни часове ще бъде два дирхама Dh. В петък и официални празници таксата ще се таксува в Dh2 през целия ден. Системата за събиране на пътни такси е 24/7 непрекъснат процес, като дневната максимална такса е Dh16 на превозно средство.

Как да се регистрирате и да платите

Ако сте наели рент-а-кар или кола от приятел, важно е да се знае, че за разлика от системата Salik в Дубай, превозните средства, преминаващи през порталите за пътни такси в Абу Даби, ще бъдат идентифицирани по табелата с регистрационния номер, без да се налага да залепват хартиена винетка на предното си стъкло.
Всички автомобилисти трябва да открият специална сметка за пътни такси и чрез тази сметка те ще могат да управляват и да обработват плащанията си чрез проста, удобна за използване онлайн система за електронни винетки. Сумата ще бъде автоматично приспадана от тази сметката на предплатен потребител (Интегриран електронен портфейл).
За превозни средства, регистрирани извън Абу Даби, собственикът трябва да се регистрира в системата, преди да премине през порталите за пътните такси. В случай че превозно средство, което не е регистрирано в системата, премине през порталите за пътните такси, на потребителя ще бъде предоставен гратисен период от 10 работни дни, започващ от времето за преминаване, за да се регистрира в системата.