Какви права имат тол полицаите?


Колите на новия орган за контрол на винетките BG TOLL са с надписи и светлинна сигнализация, а стоп палките на тол инспекторите са подобни на тези на МВР, само че на тях пише ТОЛ.

Новите инспектори имат право да ни спират, ако електронната система установи, че винетката ни е невалидна или липсва. Те ще могат обаче да връчват и наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от КАТ. Колата, хваната без винетка извън населено място, няма да може да напуска и страната. Глобата ще е в размер на 300 лева. Ако се плати веднага, санкцията ще е 150 лева, но при забавяне от 30 и повече дни, ще се плаща двойно

„Инспекторите от новосъздадената тол полиция вече могат сами да правоприлагат закона с всички свои средства и административни наказания, и с изплащането на компенсаторни такси“, обяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски пред trafficnews.bg.

АПИ имат правомощия да пишат актове на шофьори на тирове и автобуси за мръсни табели, като за тях санкцията е в размер на 500 лева,

Към момента са проверени над 44 хил. автомобила, като са наложени над 1300 компенсаторни такси и 80 акта за установяване на административни нарушения“, обясни Терзийски.

Суми за закупени винетки се възстановяват при основателни претенции и чрез заявления до съответното регионално Областното пътно управление. Обжалванията могат да стават и директно до АПИ – на адреса в столицата със заявление в свободен текст, описващо казуса и съответните финансови документи.

В момента се уточняват пътищата от републиканската пътна мрежа за тол системата: „Още повече, че имаме процедура, при която общините заявиха своите искания за това да бъдат променени част от участъци то републиканската пътна мрежа. Да бъде променена собствеността и те да имат възможността да осигуряват поддържането за сметка на това шофьорите да не заплащат винетни такси, така че в момента върви процесът на уточняване на това кои пътища от републиканската пътна мрежа ще бъдат обект на таксуване“, поясни Георги Терзийски.