Още 90 млн. опуснаха от МС за тол системата

тол система, електронна винетка , онлайн винетка 2020

От Министерските съвет обявиха, че ще предоставят още 89 998 200 лева, които ще влязат в бюджета на регионалното министерство за тази година.

Сумата от предоставените средства ще се причисли към финансите на специализираната част на „Национално тол управление“ към АПИ.

Целта на получените средства е да се осигури по-ефективен управленски метод, отговарящ за смесената система за таксуване на различните категории пътни превозни средства, както на база време, така и на изминато разстояние. Припомняме, че за автомобилите с максимална маса до или равна на 3.5 тона се изисква електронна винетка, а за тези над 3.5 тона – тол-такса.

От Министерския съвет обявиха, че финансирането ще бъде освен за гореспоменатото направление, така и за дейностите по практическо прилагане, въвеждане, функциониране и извършване на контрол на системата за събиране на пътни такси.

На официално представяне, относно подготовката на внедряването на тол системата, зам.-министър Николай Нанков се изказа, че няма трудностите, които се сформираха при въвеждането на електронната винетка няма да се повторят.
16 август е обявената дата за въвеждането на тол системата в техническа експлоатация.

Точно тогава ще се осъществи и реалното тестване на терен. Очакваме в най-скоро време да бъдат ясни какви ще бъдат тарифите и обхвата. Предвидени са три метода за тол таксуване – маршрутната карта, GPS тракерите и бордовите устройства.