Правителството възнамерява да отдели 416 млн. лева от тол таксите за укрепването на свлачищата


За укрепването на обектите, част от републиканската пътна мрежа, които са засегнати от свлачищата, правителството прие на вчерашното си заседание постановление за поемане на ангажимент от бюджета на МРРБ да се допълнят до 447,1 млн. лева.

Засегнатите от срутищни и свлачищни процеси у нас са над 70 участъка. Те ще бъдат укрепени с помощта от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на обща стойност до 447,1 млн. лева, като средствата са разпределени както следва – до 31 млн. лв. се отпускат от бюджета на регионалното министерство за 2019г., а останалите 416,1 млн. лева ще бъдат осигурени от приходите от тол таксите за период от 2020 г. до 2021 г.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С подсигурените ресурси ще се финансира осъществяването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа.
Сред обектите, по които ще се осъществяват горепосочените действия, са отсечки от пътищата: Соколовци – Смолян – Средногорци; Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна; Костенец – Радуил – Боровец – Самоков; Мизия – Оряхово и други.

Напомняме, че миналия месец стартираха тестовете на тол системата. Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона. Към тол системата се очаква да бъдат включени около 6000 км от републиканската мрежа. Приходите, които се очакват от тол такси са приблизително 700 млн. лв. на година, а общо с приходите от продажбата на винетки, стойността ще възлезе към 1 млрд. лв.

Ще бъдат изградени и контролно-измервателни системи, целта на които ще бъде осъществяване на последващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни мерки и дейности за укрепване на свлачищата и срутищата.

Гравитационните склонови явления и процеси са едни от най-опасните стихийни бедствия, свързани освен с нанасянето на огромни поражения, но и с вероятен риск, застрашаващ живота и здравето на хората. Овладяването на подобен тип дестабилизационни процеси и явления и бързото и своевременно възобновяване на нанесените поражения от тях върху републиканската пътна мрежа е приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. Това уточняват от правителството.
Освен сумата от 447,1 млн. лева, правителството подсигурява средства и за Околовръстния път на София от „Младост“ до изхода за АМ „Тракия“. За четири години ще бъдат нужни общо до 144 598 366 лева, които ще се осигуряват както от държавния бюджет, така и от приходите от тол таксуване за създаването на 6,08 км от Софийския околовръстен път. Става възпрос за участъка от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Отпусната сума ще се усвоява на база действително осъществени разходи.

Източници: mrrb.bg и api.bg