Винетките … в „Квартала на богатите“… любопитно


Помните ли сериала „Ориндж Каунти: Кварталът на богатите“ (The O.C.) за живота на млади хора и техните семейства от окръг Ориндж в щата Калифорния.

Дори там, два месеца след въвеждането през 2014 на новата изцяло електронна система за плащане на пътната такса на четири платени шосета в Ориндж каунти, шофьорите продължили да са объркани и да трупат нарушения и недоволства.

Средно по 19 500 нарушения дневно – над два пъти повече от обичайното дотогава – отчитат пътните агенции през първия месец след премахването на магистралните станции с персонал и преминаването към автоматично четене на регистрационните номера.

Центъра за обслужване на клиенти приемал по 1 900 обаждания дневно, като обаче 11 200 остават необслужени. Експертите прогнозирали, че броят на нарушенията ще се нормализира в рамките на шест месеца.

За туристите и инцидентите водачи, които нямали акаунти за автоматично плащане на пътната такса, като напр. FasTrak и ExpressAccount, това преминаване към изцяло безкешово плащане създало значително объркване и разочарования, масово изразявани в социалните мрежи.

Говорителят на Пътните агенции уверил ползвателите, че техните оплаквания и предложения се анализират и вземат предвид, така че техните нужди през преходния период да бъдат максимално удовлетворени. Въведени били и специални разяснителни програми, които целели да помогнат на водачите по-добре да разберат и по-лесно да ползват новата изцяло електронна система.

Тези програми включвали опрощаване по време на преходния период на първо нарушение, удължени срокове за плащане на таксите, подобряване на обозначенията и маркировката, както и наемане на повече служители в Центъра за обслужване на клиентите.

Интересни са подробностите относно функционирането на въпросната изцяло електронна система:
– Ако водачът няма акаунт за автоматично плащане (като напр. в съседна Турция), и използва платени пътища, то той/тя трябва да заплати в седемдневен срок съответната такса за използваните пътища.

– Дължимата пътна такса се изчислява чрез датчици за автоматично разчитане на регистрационните номера, които са инсталирани върху рамки на входовете и изходите от платените пътища. Т.е., ако си минал през такава рамка с монтирано такова оборудване, то ти дължиш пътна такса.

– Ако водачът не си спомня дали е минал през подобна рамка, то може да възстанови своя маршрут чрез интерактивната пътна карта на www.thetollroads.com/Interactive Map.

– Плащането става отново чрез същия сайт на “Pay a One-Time-Toll Now.”, като се въведе датата на използването на платения път и регистрационния номер, като при поискване се получава и квитанция за плащането.

– Сумата на таксата зависи от това къде сте влязъл и излязъл от платения път, от деня и часовете на ползване, от това, колко оси има Вашето МПС.

– Плащането става единствено онлайн.

Ако не бъде платена в седемдневния срок, на водача се налага глоба от $57.50 за всеки неплатен участък.

Проблемните ситуации и запитвания се обработват чрез имейл “Contact Us,”, като се попълни съответния контактен формуляр с детайлно и конкретно описание на проблема, като получаването на отговор е в рамките на месец.