Е-Винетка досега са купили над 23 000 гърци


Министър Петя Аврамова е запознала колегата си Христос Спирдзис с въведената в България 1 януари 2019 г. електронна система за таксуване по пътищата и с предстоящото въвеждане на тол за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г. , както съобщиха fakti.bg и dnes.bg.

Най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Само след няколко минути те са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в България. Тази услуга е особено подходяща и за чуждестранни граждани – така си спестяват време при влизане в България на ГКПП. Възможно е отложено купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на валидност.

Петя Аврамова запозна министър Спирдзис с каналите за продажба на е-винетки, сред които са интернет, както и в бензиностанции, на терминалите за самотаксуване по ГКПП и др.

Системата за покупка на е-винетка не позволява директно въвеждане на символи от гръцката азбука. Поради тази причина е изработена таблица за съответствие, чрез която гръцките граждани, имащи регистрационен номер със символи от тяхната азбука, е необходимо при покупка да въвеждат съответстващите символи. Гръцкото министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите ще разпространи тази информация за улеснение на гражданите, които пътуват през България.

Общо 23 496 е-винетки за 662 684 лв. са продадени до 17 март т.г. на автомобили с гръцки регистрационни номера. Близо 20 000 от тях са за леки коли, останалите са за тирове.

Продажбите нареждат Гърция на четвърто място сред чуждестранните шофьори след Турция, Румъния и Северна Македония.