Пътните магистрални такси за често пътуващите във Франция ще бъдат намалени значително


Министерството на транспорта на Франция и големите компании за управление на магистрали се договориха шофьорите, които използват автомагистралите, да се възползват от отстъпка от сегашните скъпи пътни такси.

Новата схема е страхотна новина за автомобилистите във Франция, особено за всички, които използват често магистралите за да пътуват по работа или до местоживеенето.

От февруари всички шофьори, които правят най-малко десет пътувания на месец на един и същи маршрут в двете посоки, ще се възползват от 30-процентната отстъпка от пътните такси още от първото пътуване.

Водачите ще трябва да се абонират за тази сделка, което ще могат да направят от 1 февруари, като изискуемият праг е достатъчно нисък, за да бъде достъпен за тези, които работят на непълно работно време.

The Ministry of Transport has laid out exactly what the scheme will mean for drivers in terms of savings.

Шофьорите, които вече се възползват от местни абонаменти, които предоставят преференциални цени на често пътуващите шофьори, също ще могат да се абонират за новата оферта и цената на абонамента няма да надвишава 2,50 евро на месец.

Схемата съвпада с планираното увеличение на цените на магистралите, които от 1 февруари се очаква да нараснат средно с 1,8% .

Министерството на транспорта е определило и точно колко ще спести новата схема за шофьорите.

Например, през 2018 г. един шофьор, който прави десет пътувания на месец между Вердун и Мец (използвайки магистрала А4) в североизточната част на Франция, е трябвало да плаща 102 евро на месец за пътни такси, но през 2019 г. тази цена ще падне до 72,80 евро и представлява спестяване от 29,20 евро на месец.

Същевременно шофьорите, извършващи десет пътувания на месец между Pont-d’Ain и Beynost (използвайки магистрала A42) в Източна Франция трябваше да плащат 84 евро на месец, докато през 2019 г. цената ще спадне до 60,20 евро, което означава спестявания от 23,80 евро на месец. ,

А водач, който прави десет пътувания на месец между Ним и Монпелие (използвайки магистрала А9) в Южна Франция, трябваше да плаща 60 евро на месец през 2018 г., докато през 2019 г. цената ще спадне до 43,40 евро, което представлява спестяване от 16,60 евро на месец.

Според съобщенията на френската преса правителството е структурирало сделката за да избегне раздразнението на шофьорите, както и да избегне темата за ренационализирането на автомагистралите, повдигана в публичния дебат (le Grand Debat), който понастоящем се води от френския президент Емануел Макрон се цел да успокои жълтите жилетки.