В Турция – на почивка, шопинг или по бизнес – магистралите, мостовете и тунелите при комшиите са си с пари


Генералната Дирекция на Магистралните пътища на Република Турция (Karayolları Genel Müdürlüğü İnönü Bulvarı) напомня следната информация, важна за водачите на МПС с чуждестранни регистрационни номера:

Всички пътни магистрали и мостове в Турция са включени в Високоскоростна система за таксуване (Hızlı Geçiş Sistemi, „Fast Transit System“ или HGS), с цел да се увеличи скоростта на трафика. Това означава, че не можете да заплащате на място магистрални или мостови такси с пари в брой или с кредитна карта! Вашето превозно средство, независимо дали е частно, фирмено или наето, трябва да има електронно тол устройство за плащане на таксите.

Превозните средства с чуждестранни регистрационни номера трябва – преди да използват платени пътища с пътни такси – да се регистрират в системата OGS или HGS, както и да разполагат с достатъчен кредит в сметката си.

Турските митнически власти няма да позволят на превозните средства с чуждестранни регистрационни номера да напуснат страната, ако имат неплатени глоби за пътни такси. Следователно, водачите трябва да се запитат дали имат някаква неплатена такса за изминат участък, нарушение или глоба от нарушение на Tollway Pass.

Т.е., ако имате подобни съмнения и колебания, проверете в раздела на уебстраницата www.kgm.gov.tr и заплатете задълженията си, преди да пристигнете в митницата на излизане. За допълнителни въпроси и оплаквания се обърнете към info@kgm.gov.tr.

Системата за бързо преминаване (HGS) важи за пунктовете за изминат участък на автомагистрала Европа, Измир-Айдън, Автомагистрала Измир-Чешме, Мостовете на Босфора, Анадолската и автомагистрала Ниджде-Мерсин-Шанлиурфа.

За да получите предплатен HGS стикер, можете да подадете заявка до офис на Турските пощи PTT на съответната толстанция или да предоставите директен дебит от кредитната си карта за първоначалното плащане и автоматичното дозареждане на кредитния минимум.

Нарушение на OGS-HGS

В случай на нарушение на OGS или HGS, върху регистрационния номер на превозното средство няма да се налага глоба за липса на регистрация, ако регистрацията в OGS или HGS се извърши в 15-дневен срок след нарушението, или в съществуващата OGS / HGS сметка има достатъчен размер на кредита.

Рент-а-кар

Ако наемате кола в Турция, тя трябва да е съответно оборудвана – уверете се в това в момента на наемането! Обърнете внимание, че компания за рент-а-кар може да начисли такса за използването на този стикер или транспондер.

Ако автомобилът ви не е оборудван с такова устройство, камерите за движение ще запишат вашето преминаваме и ще бъде наложена значителна глоба срещу собственика на колата – вие или фирмата за наемане на автомобили, която ще прехвърли таксата върху кредитната ви карта.

Вашият собствен автомобил

На теория, ако карате в Турция кола, регистрирана в друга държава, можете да спрете на първия клон на Турски пощи PTT или участваща бензиностанция Shell, да им представите фотокопия на вашия документ за регистрация и паспорта си, и да платите TL10, за да бъдете регистрирани в системата HGS и да получи HGS регистрационен стикер / етикет или HGS регистрационна карта. Те следва да бъдат закрепени на предното стъкло и ще ви идентифицират към системата HGS.

След това трябва да заплатите минимум TL30 към кредита на вашия HGS акаунт, който да се използва за плащане на пътни такси. (Тази стойност е примерна за ниска категория МПС, като например мотоциклет, обикновен пътнически автомобил, пикап или миниван, с размери не повече от 3,20 метра между предната и задната ос).

Обърнете внимание, че не можете да заплащате сумата на кредита за пътни такси чрез който и да е сайт! Тя трябва да бъде платена в клон на PTT или станция Shell. Уебсайтовете, които претендират за кредитиране на вашия HGS акаунт, са фалшиви и ще загубите парите си.

HGS или OGS

HGS = Hızlı Geçiş Sistemi, „Високоскоростна система за преминаване:“ ви позволява да преминете през зоната за плащане на магистрална скорост, без да намалявате.
OGS = OtomatikGeçiş Sistemi, „Система за автоматично плащане с преминаване на намалена скорост“, при която вие с трябва да се движите по-бавно през тол пункта, докато вашият транспондер плаща таксата.

Otoyols (Автомагистрали)

Модерните магистрали (otoyol) и мостове (köprü) отговарят на европейските стандарти и могат да повишат безопасността и да намалят времето ви за пътуване, така че вероятно ще искате да ги използвате по време на пътуването до Турция, а и таксите не са високи.

 

Категории МПС в Турция:

Превозните средства се таксуват в 6 категории. Потребителите трябва да имат етикет HGS, съвместим със съответната категория. В противен случай HGS акаунтите на потребителите, които нямат винетки, съответстващи на категорията на техното МПС, ще бъдат включени в черния списък.

Превозни средства от категория 1 – превозни средства с междуосие по-малко от 3,20 метра.
Превозни средства от категория 2 – Всички превозни средства с междуосие 3.20 метра или по-голямо и 2 оси.
Превозни средства от категория 3 – Всички превозни средства с 3 оси са превозни средства от клас 3.
Превозни средства от категория 4 – Всички превозни средства с 4 и 5 оси са превозни средства от клас 4.
Превозни средства от категория 5 – Превозни средства като камиони, ремаркета и др. С 6 или повече оси.
Превозни средства от категория 6 – Мотоциклети.

 

За допълнителна информация в Турция:
0 312 449 90 00
info@kgm.gov.tr
Karayolları Genel Müdürlüğü İnönü Bulvarı No: 14 06100
Yücetepe / ANKARA